Vesieläimiä

Koti / Vesieläimiä

Koostan tälle sivulle itse veden alla kuvaamiani vesieläimiä, jotka pyrin myös edes suunnilleen tunnistamaan. Listasta ei tule millään mittarilla kattavaa, mutta ainakin mielenkiintoisemmat kohtaamiset koitan saada tänne muistiin.

Laitan alaotsikot pääsääntöisesti heimoittain ja niiden alle lajin tai lajit omana taulukkonaan. Heimotasolla suomenkielisestäkin wikipediasta löytyy lähes aina jotain. Linkki on aina otsikon alla.

Tunnistamattomat jonottavat tunnistamista omalla sivullaan.

Ahvenet
Hammasahvenet
Huulikalat
Koralliahvenet
Liskokalat
Ravut
Tursaat (lahko)


Ahvenet

Laji Perca fluviatilis (ahven)
Kuvattu Heramaanjärvi Kangasala, 13.10.2016 (kartta)
Lisätietoa https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahven
Muistiinpanot Ahven tulee Suomessa sukeltaessa usein vastaan. Utelias kalaa saattaa päästää hyvinkin lähelle. Kylmässä vedessä kelluttelee pohjan tuntumassa aivan paikallaan ja väistää vasta viime hetkellä.

Video (14 s)

 

 

Hammasahvenet

Laji  Sarpa salpa (Salema porgy)
Kuvattu  Las Palmas, 30.11.2017 (kartta)
Lisätietoa  https://en.wikipedia.org/wiki/Salema_porgy
Muistiinpanot Erilaisia hammasahvenia näkee paljon. Osa touhuaa tiiviissä parvessa ja osa yksittäin tai kaksittain väljemmässä muodostelmassa. Nämä kultaraitaiset uivat tiiviissä parvissa ja päästävät hyvin lähelle.
Video (15 s)

 

Laji  Diblodus sargus (isosargi, sargo), Diplodus annularis
Kuvattu  Las Palmas, 30.11.2017 (kartta)
Lisätietoa  https://en.wikipedia.org/wiki/Sargo
Muistiinpanot Pystyraidallinen hammasahven Diplodus sargus uiskentelee itsekseen tai muiden lajien parvessa. Utelias kala lähtee usein uimaan suoraan kohti kuin makupalojen toivossa. Videolla näkyvä raidaton on ilmeisesti serkkunsa Diplodus annularis tai Sarguksen eri-ikäinen edustaja.
Video (9 s)

 

Koralliahvenet

Laji Abudefduf luridus (Canary damsel)
Kuvattu Las Palmas, 1.12.2017 (kartta)
Lisätietoa https://en.wikipedia.org/wiki/Canary_damsel
Muistiinpanot Näitä näkee paljon ainakin matalalla kivien ympärillä. Sekä yksittäisiä että pareja näkyi, ei isompia parvia. Valtavan hieno neonhohtoinen sininen väri evien kärjissä. Arka, pujahtaa herkästi kivenkoloon.
Video (15 s)  

 

Huulikalat

Laji Thalassoma pavo (Ornate wrasse, Pejeverde)
Kuvattu Las Palmas, 1.12.2017 (kartta)
Lisätietoa https://en.wikipedia.org/wiki/Ornate_wrasse
Muistiinpanot Yksittäin tai kaksittain liikkuvat paukaijamaisen värikkäät kalat ovat kanarialla snorklatessa hyvin yleisiä. Tällaisen näkee käytännössä heti, kun katsoo jonkun kiven lähellä pinnan alle. Päästävät hyvin lähelle, eivät piiloudu.
Video (9 s)

 

Laji  Ei tiedossa (todennäköisesti suvussa Symphodus)
Kuvattu  Las Palmas, 1.12.2017 (kartta)
Lisätietoa  https://en.wikipedia.org/wiki/Symphodus
Muistiinpanot Erikoisen näköinen töppöpyrstökala, jota kuvittelin ensin papukaijakaloihin kuuluvaksi. Pään suippo muoto kuitenkin johtaa selvästi huulikalojen suuntaan. Tarkkaa lajia en saanut selville
Video (17 s)

 

Louhikalat

Laji  Trachinus draco
Kuvattu  Las Palmas, 1.12.2017 (kartta)
Lisätietoa  https://fi.wikipedia.org/wiki/Louhikala
Muistiinpanot

Louhikala elelee pohjan tuntumassa ja osaa puoliksi hautautuneena piiloutua varsin hyvin. Näitäkin näkee kohtuullisen varmasti joka sukelluksella, yleensä hiekkapohjalla hieman kaueampana muiden kalojen kansoittamista kivistä.

Tämä saattaisi olla myös liskokala, mutta merkitsen louhikalaksi muistikuvan perusteella, kuvassa ei oikein näy yksityiskohtia.

Video (29 s)

 

Ravut

Laji Astacus Astacus (jokirapu)
Kuvattu Kaukajärvi Tampere, 15.9.2016 (kartta)
Lisätietoa https://fi.wikipedia.org/wiki/Jokirapu
Muistiinpanot Rapu on sukelluksella kiva kohdata. Karkuun lähtiessään rapu pääsee melkoista vauhtia, mutta aika usein se jää sakset sojossa haastamaan tunkeutujaa.
Video (10 s)

 

Tursaat

Laji Octopus vulgaris (mustekala)
Kuvattu Biarritz, 9.9.2017 (kartta)
Lisätietoa https://en.wikipedia.org/wiki/Common_octopus
Muistiinpanot Videolla näkee hienosti kaikki mustekalan eli pulpon tärkeimmät temput: värin vaihdon, taitavan longerruksen seinämällä, pieneen koloon suojaan sujahtamisen ja nopean uintipyrähdyksen. Koska eläin on vielä hyvin älykkääksi todettu, niin sen levinneisyys ja yleisyys ei ole mikään ihme. Vaikka pulpoja on paljon, niitä on melko hankala havaita, koska ne livahtavat helposti piiloon mihin tahansa pikkuiseen koloon ja osaavat tosiaan vielä muuttua sen kolon väriseksi
Video (51 s)