Vesieläimiä

Koti / Vesieläimiä

Päivitetty 17.12.2017

Koostan tälle sivulle itse veden alla kuvaamiani vesieläimiä, jotka pyrin myös edes suunnilleen tunnistamaan. Listasta ei tule millään mittarilla kattavaa, mutta ainakin mielenkiintoisemmat kohtaamiset koitan saada tänne muistiin.

Laitan alaotsikot pääsääntöisesti heimoittain ja niiden alle lajin tai lajit omana taulukkonaan. Heimotasolla suomenkielisestäkin wikipediasta löytyy lähes aina jotain. Linkki on aina otsikon alla.

Tunnistamattomat jonottavat tunnistamista omalla sivullaan.

Ahvenet (1)
Hammasahvenet (2)
Huulikalat (1)
Kelttikalat (1)
Koralliahvenet (1)
Liskokalat (1)
Meriahvenet (1)
Ravut (2)
Tursaat (lahko) (1)


Ahvenet

Laji Perca fluviatilis (ahven)
Kuvattu Heramaanjärvi Kangasala, 13.10.2016 (kartta)
Lisätietoa https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahven
Muistiinpanot Ahven tulee Suomessa sukeltaessa usein vastaan. Utelias kalaa saattaa päästää hyvinkin lähelle. Kylmässä vedessä kelluttelee pohjan tuntumassa aivan paikallaan ja väistää vasta viime hetkellä.

Video (14 s)

 

 

Hammasahvenet

Laji  Sarpa salpa (Salema porgy)
Kuvattu  Las Palmas, 30.11.2017 (kartta)
Lisätietoa  https://en.wikipedia.org/wiki/Salema_porgy
Muistiinpanot Erilaisia hammasahvenia näkee paljon. Osa touhuaa tiiviissä parvessa ja osa yksittäin tai kaksittain väljemmässä muodostelmassa. Nämä kultaraitaiset uivat tiiviissä parvissa ja päästävät hyvin lähelle.
Video (15 s)

 

Laji  Diblodus sargus (isosargi, sargo), Diplodus annularis
Kuvattu  Las Palmas, 30.11.2017 (kartta)
Lisätietoa  https://en.wikipedia.org/wiki/Sargo
Muistiinpanot Pystyraidallinen hammasahven Diplodus sargus uiskentelee itsekseen tai muiden lajien parvessa. Utelias kala lähtee usein uimaan suoraan kohti kuin makupalojen toivossa. Videolla näkyvä raidaton on ilmeisesti serkkunsa Diplodus annularis tai Sarguksen eri-ikäinen edustaja.
Video (9 s)

 

 

Kelttikalat

Laji Liza aurata (Chelon aurata, Golden grey mullet, kultakeltti)
Kuvattu  Las Palmas, 30.11.2017 (kartta)  
Lisätietoa  https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_grey_mullet
Muistiinpanot Kelttikaloihin kuuluva isohko, noin puolimetrinen kala, joita näkee melko paljon ainakin rannan tuntumassa. Huomaa: videolla näkyy, miten kala pullauttaa pureskelujätteitä suustaan

Video (20 s)

 

Koralliahvenet

Laji Abudefduf luridus (Canary damsel)
Kuvattu Las Palmas, 1.12.2017 (kartta)
Lisätietoa https://en.wikipedia.org/wiki/Canary_damsel
Muistiinpanot Näitä näkee kivien ympärillä. Sekä yksittäisiä että pareja näkyi, ei isompia parvia. Valtavan hieno neonhohtoinen sininen väri evien kärjissä. Arka, pujahtaa herkästi kivenkoloon.
Video (15 s)  

 

Huulikalat

Laji Thalassoma pavo (Ornate wrasse, Pejeverde)
Kuvattu Las Palmas, 1.12.2017 (kartta)
Lisätietoa https://en.wikipedia.org/wiki/Ornate_wrasse
Muistiinpanot Yksittäin tai kaksittain liikkuvat papukaijamaisen värikkäät kalat ovat kanarialla snorklatessa hyvin yleisiä. Tällaisen näkee käytännössä heti, kun katsoo jonkun kiven lähellä pinnan alle. Päästävät hyvin lähelle, eivät piiloudu.
Video (9 s)

 

Laji  Ei tiedossa (todennäköisesti suvussa Symphodus tai Acantholabrus)
Kuvattu  Las Palmas, 1.12.2017 (kartta)
Lisätietoa  https://en.wikipedia.org/wiki/Symphodus
Muistiinpanot Erikoisen näköinen töppöpyrstökala, jota kuvittelin ensin papukaijakaloihin kuuluvaksi. Pään suippo muoto kuitenkin johtaa selvästi huulikalojen suuntaan. Tarkkaa lajia en saanut selville
Video (17 s)

 

Liskokalat

Laji  Synodus synodus
Kuvattu  Las Palmas, 1.12.2017 (kartta)
Lisätietoa  https://fi.wikipedia.org/wiki/Liskokalat
Muistiinpanot Liskokala elelee pohjan tuntumassa ja osaa puoliksi hautautuneena piiloutua varsin hyvin. Lähtee yleensä hiekkapohjalta karkuun, kun lähestyy. Hankala havaita ennen kuin liikkuu. Viihtyy hieman kaueampana muiden kalojen kansoittamista kivistä.
Video (29 s)

 

Meriahvenet

Laji Serranus cabrilla (Comber) tai Serranus atricauda (Black-tail comber)
Kuvattu Biarritz, 9.9.2017 (kartta)
Lisätietoa  https://en.wikipedia.org/wiki/Comber_(fish)
Muistiinpanot Kiva, touhukas seurailtava, joka hääräilee lähellä kiviä ja pakokoloaan. Suomenkielinen nimitys edustamalleen alaheimolle on ilmeisesti saha-ahven, mutta lajille en löytänyt käännöstä. Samaan kalaan törmää myös Kanarialla.

Video (9 s)

 

Ravut

Laji Astacus Astacus (jokirapu)
Kuvattu Kaukajärvi Tampere, 15.9.2016 (kartta)
Lisätietoa https://fi.wikipedia.org/wiki/Jokirapu
Muistiinpanot Rapu on sukelluksella kiva kohdata. Karkuun lähtiessään rapu pääsee melkoista vauhtia, mutta aika usein se jää sakset sojossa haastamaan tunkeutujaa. Näin sen saa myös napattua, kun kiinnittää huomion toisella kädellä ja yllättää toisella takaa päin.
Video (10 s)

 

Laji Katkarapu (laji ei tiedossa)
Kuvattu Biarritz, 9.9.2017 (kartta)
Lisätietoa  https://fi.wikipedia.org/wiki/Katkaravut
Muistiinpanot Pieniä katkarapuja pörheltää laskuveden jättölammikoissa joka paikassa ja ne käyvät kiukkuisesti näykkimässä tunkeilijan jalkoja. Suurin osa on sormenkynnen kokoluokkaa, mutta videon otus oli jo sormen mittainen jättiläinen.

Video (14 s)

 

 

Tursaat

Laji Octopus vulgaris (mustekala)
Kuvattu Biarritz, 9.9.2017 (kartta)
Lisätietoa https://en.wikipedia.org/wiki/Common_octopus
Muistiinpanot Videolla näkee hienosti kaikki mustekalan eli pulpon tärkeimmät temput: värin vaihdon, taitavan longerruksen seinämällä, pieneen koloon suojaan sujahtamisen ja nopean uintipyrähdyksen. Koska eläin on vielä hyvin älykkääksi todettu, niin sen levinneisyys ja yleisyys ei ole mikään ihme. Vaikka pulpoja on paljon, niitä on melko hankala havaita, koska ne livahtavat helposti piiloon mihin tahansa pikkuiseen koloon ja osaavat tosiaan vielä muuttua sen kolon väriseksi
Video (51 s)