Sukellusvarusteet

Koti / Sukellusvarusteet

Parin vuoden harrastamisen jälkeen vuoden 2018 alussa päivitin laitehankintojen näkemyksiä kirjoituksessa Konehuoneen päivitys

Peruskurssilla tarvittavia varusteita ovat räpylät, märkäpuku ja maski. Snorkkeli mainitaan usein, mutta sitä ei kaikilla kursseilla tarvita ja kurssin jälkeen osa ei käytä sitä koskaan. Toiset taas roikottavat ainakin jonkinlaista putkea aina mukana. Eipä se toisaalta maksa paljon mitään.

Jos budjetti sallii, niin sukellustietokoneen hankinta aikaisessa vaiheessa on perusteltua. Laite on sen verran keskeinen, että se opettelua ei voi aloittaa liian aikaisin.

Seuraavaksi

Jos et ostanut kaikkea kerralla, niin seuraavaksi alkaa kiinnostaa oma regulaattori. Laitteissa on sen verran paljon eroa, että oma tuttu putkisto ja suuhun sopiva suukappale houkuttaa. Näissä on sitten valikoimaa, mutta tärkeintä on:

 • soveltuvuus kylmään veteen. Paineella ulos puristuva ilma jäädyttää helposti laitteet, vaikka vesi ei olisi vielä lähelläkään nollaa. Vähän epäloogisen kuuloisesti vedessä metalli ehkäisee jäätä, koska se johtaa lämpöä hyvin  
 • liitintapa: Suomessa yleensä DIN, ulkomailla INT

Ennen ensimmäisiä avovesisukelluksia tarvitset valaisimen ja puukon. Valaisimen suhteen kannattaa aloittaa jostain edullisesta perustuikusta. Kalliimpien valojen hankintaan vaikuttaa se, missä alat sukeltaa, valokuvaatko, onko kaverilla ihan sairaan hieno lamppu jne.

Pieni puukko on kätevämpi kuin iso puukko. Puukkoa tarvitsee harvoin ja se hukkuu usein, etkä saa puolen metrin mittaista lekaa irti säärestäsi, jos sitä joskus tarvitset. Pieni puukko liiviletkuun kiinnitettynä löytyy tarvittaessa. Tärkeä ostoskriteeri on hyvä kiinnitys tuppeen.

Sitten

Kuivapuku hankitaan kuulemma sen jälkeen, kun on ensin hetken yrittänyt pärjätä märkäpuvulla. Kesälläkin vesi on Suomessa viileää ja viilenee lisää, kun mennään syvemmälle. Kuivapukuja on kolmea päätyyppiä:

 • neopreenipuvut ovat märkäpukua muistuttavia eli  vähän ihonmyöytäisempiä. Puku lämmittää hyvin ilman alusasuakin, mutta rajoittaa liikkumista jonkin verran
 • trilaminaattipuku on tuulipukumainen, eikä itsessään lämmitä. Alle tungetaan lämmintä. Helppo käyttää ja vapaa liikkua
 • kumipuvut sopivat ainakin niille jotka pitävät kumista. En ole vielä kokeillut, joten en yritä arvioida mikä kumissa erityisesti viehättää.

Pukujen mansetit, eli vesitiiviyden tuovat piukat putket kaulassa ja hihoissa, ovat uusissa puvuissa useimmiten lateksia. Monet vaihtavat tilalle neopreenimansetit, jotka ovat mukavammat käyttää ja ilmeisesti tiiviys riittää.

Blogin Sukellusvarusteet-osiossa kerron harkinnoista ja hankinnoista.

Mistä kannattaa ostaa?

Sukellusvarusteiden hintaerot eri nettikaupoissa ovat pääsääntöisesti aika maltillisia, mutta vertailua kannattaa tehdä ja tehdä uudelleen jokaisen hankinnan kohdalla. Yhdessä kaupassa jonkin merkin regulaattorit ovat edullisia ja räpylät kalliita jne. Kannattaa myös tunnustella itseään ja päättää, hakeeko aina vain edullisinta hintaa, vai pisteyttääkö myös kotimaisuuden tai läheisen sijainnin. Joidenkin lähteiden mukaan laitteita kannattaisi joskus huoltaa ja korkeampi hinta voi korvaantua huoltoalennuksilla. Käytettyjä varusteita on hyvin tarjolla tori.fi:ssä ja snorkkeli.net-sukellusfoorumilla.

Lisää linkkejä löydät Linkit-sivulta.

Kokemukset

Seuraavista kaupoista olen itse päätynyt tilaamaan jotain. Hinnat ja valikoimat muuttuvat jatkuvasti ja kauppoja syntyy ja kuolee. En siis edes yritä pisteyttää kaikkia kauppoja, joiden tarjontaan olen perehtynyt. Nämä voittivat silloin kun jotain etsin.

scubastore.com – valtava valikoima, joissakin tuotteissa vain hajakokoja. Paljon hyviä tarjouksia. Sijaitsee Espanjassa. Tilaukset on toimitettu nopeasti.

 • Täältä hankittu: liivi, lamppu, märkäpuku, maski, snorkkeli, neopreenihanskat
 • Viimeisin tilaus 2016-06

varuste.net – kotimainen, pitkään toiminut yritys. Karuista nettisivuistaan huolimatta luotettava. Valikoimaa löytyy, kunhan käyttää hetken oikean osaston etsimiseen.

 • Täältä hankittu: Suunto Vyper Air -sukellustietokone, puukko
 • Viimeisin tilaus 2016-05

sammakkomies.fi – kotimainen kauppa sijaitsee fyysisesti Espoossa, mutta on harvoin auki. Verkkokauppa toimii ja monissa tuotteissa täältä löytyy halvin hinta. 

 • Täältä hankittu: regulaattorit, kuivapuku, pullo
 • Viimeisin tilaus 2016-01

varusteleka.fi – kotimainen legenda, joka toimittaa tilaukset lähes poikkeuksetta viimeistään seuraavana päivänä. Osin uutta ja osin armeijan ylijäämää. Sukellukseen mm. kantovälineet, alusvaatteet, retkivälineet.

 • Täältä hankittu: kuivapuvun aluspuku
 • Viimeisin tilaus 2016-02

sukeltamo.fi – Tampereen Pispalassa sijaitseva sympaattinen pikkuliike, jossa tehdään myös pukujen ja laitteiden huoltoja.

 • Täältä hankittu: maski, sukellustietokoneen paristo, poiju
 • Viimeisin tilaus 2017-07

aliexpress.com – supersuosittu kiinalainen verkkokauppa myy halvalla kaikkea maan ja taivaan välillä. Sukelluksen kannalta kiinnostavimpia tuotteita ovat lamput ja kamerat

 • Täältä hankittu: lamppuja, kameroita, kameran suotimia, paristolaturi
 • Viimeisin tilaus 2017-12