Sukellus

Koti / Sukellus

Kävin sukelluskokeilussa syksyllä 2015 ja koska näytin heti pieneltä merenneidolta, päätin aloittaa harrastuksen.

Sukellusseuraksi valitsin tamperelaisen seuran Scuba libre, joka oli sopivan kompaktin kokoinen ja vaikutti keskittyvän sellaiseen sukellukseen, josta itse kuvittelisin nauttivani: hengitetään pullosta ilmaa, pintaan noustaan lähtemällä suoraan ylöspäin, joskus näkee kivan kalan tai muuta mukavaa, pysyy elossa jne.

Parin allaskerran ja muutaman teoriatunnin jälkeen selvisi, että laji on aivan täydellisen koukuttava ihmiselle, joka pitää gadgeteista. Jokaikiseen härpättimeen, taskulampusta lähtien, löytyy vaihtoehtoja sekä 50 että 1 000 euron hintaluokassa. Sitten luetaan peiton alla foorumeita, selataan arvosteluja ja pian kaikki vapaa-aika kuluu sukellukseen, vaikka ei edes käy vedessä. Puhumattakaan siitä, että myös se vesiosuus on tosi hauskaa.

Ensimmäinen opeteltava asia, ja se miksi sukeltaminen on hauskaa alusta asti ihan altaassakin, on kelluvuuden säätö. Sukellusliiviin pumpattavan ilman ja omien keuhkojen avulla voit nousta ja laskeutua vedessä. Opettelemista se vaatii kahdesta syystä:

  • syvemmällä keuhkosi ja takin ilmapussit pusertuvat kokoon ja syrjäyttävät vähemmän vettä. Sekä ylös- että alaspäin mennessä vauhtisi siis kiihtyy, jos et lisää tai vähennä ilmaa
  • vesi hidastaa liikettä. Kun lisäät ilmaa keuhkoihin tai liiviin, niin alat kohota vasta parin sekunnin päästä. Jos et malta odottaa ja ennakoida, korjaat koko ajan liikaa ja joudut korjaamaan koko ajan

Dokumentoin tänne omia kokemuksiani välineiden hankinnasta ja harrastuksen edistymisestä. Ihan muuten vaan ja koska en ole ennen pitänyt blogia. Ties kuinka kivaa se on.