Scuba Libre avannossa

Koti / Scuba Libre avannossa

Siirtyminen altaasta avoveteen ei ole omalla kohdalla ihan vielä ajankohtaista, mutta vaeltelin paikalle katsomaan kokeneemmista talvisukelluksen mallia. Jää oli n. 10-15 senttistä ja koska lunta oli päällä vain nimeksi ja vesi aivan kirkasta, jään läpi näki hienosti sukeltajat ja kuplista kerääntyvät ilmataskut. 

Mielenkiintoista seurattavaa. Narua jään päällä syöttäneillä oli varusteet valmiina, joten hätätilanteessa auttaja olisi vedessä saman tien. Sukeltajiin kiinnitetyistä naruista näki hyvin, mihin suuntaan matka vei. Kiskomalla narusta sukeltaja voi viestiä pintaan, että kaikki on ok (1 kiskaisu), seis (2 kiskaisua) ja apua (3 tai enemmän). Yksinkertaiset ja selkeät rutiinit tekevät touhusta turvallista. Kuten myös se, että jään alle ei mennä peruskurssilla, eikä varmaan ihan heti sen jälkeenkään.

 

 

Kysyin samalla reissulla vinkkejä myös pullon ja kuivapuvun hankintaan. Pulloksi suositeltiin 12l/300 bar ja kuivapuvuksi kaavailemani Dive Rite 905 todettiin hyväksi valinnaksi. Puku on hintaluokassa 850 euroa eli trilaminaattipukujen kastissa edullisimmasta päästä. Päädyin tutkimuksissani trilaminaattipukuun lähinnä siksi, että se kuivahtaa hetkessä ja liikkuminen on vapaampaa. Tänään mukana olleet lähtivätkin ajelemaan kotiin tällaiset puvut päällä. Vain ulkopinnaltaankin märkä neopreenipuku ja pakkanen ei varmaan toimi koko hyvin. Puku olisi pakko vaihtaa, eikä lämpimiä vaihtotiloja useimmiten ole tarjolla.

Opittua:

  • jää on räpylän alla liukas
  • jää tärähtää laajalla alueella, kun mies varusteineen pyllähtää avannon reunalla

Riihiniemen avannon paikka:

 

Kommentoi